Seksueel misbruik binnen sportclubs

Zelfs experts worden stil van verhalen over misbruik in de sport. Het nieuws dat een jeugdtrainer bij een sportvereniging zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen blijft nooit lang geheim. Zeker in een kleine gemeenschap kan dat leiden tot veel onrust. Veel slachtoffers durven niet over het onderwerp te praten, zeggen de jongeren.

Ook is het bij sportclubs nog niet gebruikelijk om een verklaring van goed gedrag te vragen. Of überhaupt om er over te praten……..”Dat net die ene trainer net een stapje te ver gaat of dat hij toch weer aan iemand zat. Dat kan gewoon niet en dat willen we voorkomen”, zegt een bestuurslid.


De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor seksuele misstanden in de sport. Het sportkoepel NOC*NSF en het vertrouwenspunt Sport hebben vorig jaar 265 meldingen binnen gekregen van seksueel misbruik. Eén ding is zeker, dat is veel te veel. Maar helaas is dit nog maar het topje van de ijsberg.

De onderzoekers hebben 5 procent van de meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag gekwalificeerd als ernstig. Het gaat met name om ongewenste aanrakingen en seksueel getinte opmerkingen. Eén procent is bij de sportvereniging verkracht, nog eens anderhalf procent heeft een poging tot verkrachting meegemaakt.


Uiteraard hoopt elke vereniging dat dit niet bij hun gebeurt. Veel bestuursleden zeggen: ”Bij ons gebeurt dat niet, wij zijn daar heel transparant in. Iedereen kan naar ons toe komen”. Maar is dat zo?

Vertrouwenspersoon op Texel! wil met jullie als vereniging meedenken om bestuursleden, medewerkers en leden bewust te maken van de gevaren, de signalen en het verminderen van misstanden binnen de sport en specifiek binnen jullie club.
Wij hebben ervaring en zijn vorig jaar 316 keer betrokken geweest bij misstanden, niet alleen bij seksueel misbruik, maar ook bij intimidatie, pesten, verbale- en fysieke agressie en machtsmisbruik. Wij hebben de expertise om jullie als vereniging te ondersteunen. Neem contact met ons op en dan kijken wij samen wat wij voor jullie als vereniging kunnen betekenen.

U wilt toch ook een sportvereniging waar iedereen zich veilig voelt?
Neem contact met ons op, wij helpen U erbij!