Nieuws

Artikel in Texelse Courant - page image
14 mei 2024
Artikel in Texelse Courant

Foto: Van l. naar r.: Gaby  Boumans –  Beijert, Hans van der Park, Gatske Ykema en Cintha Stiekema. Foto: Sportstichting

 

Regelmatig staat grensoverschrijdend gedrag in de publiciteit. Ook verenigingen krijgen er mee te maken en vanuit de overheid worden clubs gestimuleerd zich in te zetten voor een veilige sportcultuur. Dat gebeurt onder meer via gedragsregels ter preventie van ongewenst gedrag. Daarin staan de afspraken die diverse sportbonden die zijn aangesloten bij NOC*NSF hebben gemaakt. Voor sportclubs geldt volgens Gert Pansier, voorzitter van Sportstichting Texel, nog geen verplichting om een vertrouwenspersoon te hebben, maar het wordt wel geadviseerd.

 

“In het Lokaal Sportakkoord II ‘Voor een vitaal Texel!’ zet de gemeente Texel de komende jaren heel duidelijk in op een breder doel: sport én bewegen voor een goede fysieke, sociale en mentale gezondheid. Daar hoort een veilig sportklimaat bij. Daarom heeft de Sportstichting, als uitvoerder van het Lokaal Sportakkoord II, het initiatief genomen om een vertrouwenspersoon (VP) en twee vertrouwenscontactpersonen (VCP) aan te stellen waar leden, maar ook vrijwilligers, van sportverenigingen terechtkunnen voor een luisterend oor of met een vraag of probleem dat te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag binnen de club. Daardoor hoeft niet elke sportvereniging zelf een extern vertrouwenspersoon en vertrouwenscontactpersonen te hebben.”

 

Vertrouwensteam

Vertrouwensteam De Sportstichting zocht contact met Hans van der Park, voormalig voetbaltrainer en coördinator van zo’n 130 vertrouwenspersonen binnen het ondersteuningscommando van Defensie in heel Nederland. Daaronder vallen onder meer de bewaking, catering en medische afdelingen. “Hans is een zeer ervaren vertrouwenspersoon. Hij coördineert binnen Defensie niet alleen het werk van die groep interne vertrouwenspersonen, maar is ook hun sparringpartner en wordt erbij geroepen als het om complexe zaken gaat. Wij hebben hem gevraagd om beschikbaar te zijn voor de clubs, maar ook om verenigingen bewust te maken van wat er van hen wordt verwacht, trainingen en workshops te geven en slachtoffers te begeleiden in de eventuele vervolgstappen. Of erbij te zijn tijdens een gesprek met het clubbestuur of degene die een grens heeft overschreden. Hij is de spil in het vertrouwensteam dat we hebben opgezet.”

 

Aanspreekpunt

Aanspreekpunt Sinds 1 mei van dit jaar is Van der Park ook op Texel actief als vertrouwenspersoon. “Ik wil graag meer op Texel werken, zodat ik vaker thuis kan zijn voor de zorg van mijn vrouw Elles.” Zijn echtgenote werd twee jaar geleden getroffen door een aneurysma, waardoor zij links volledig verlamd is en 24/7 zorg nodig heeft. “Nu ben ik wekelijks enkele dagen voor mijn werk aan de overkant. Dat betekent dat ik dan moet regelen dat er iemand bij Elles is, want ze kan niet alleen zijn. Dat valt me steeds zwaarder en daarom wil ik graag meer op het eiland werken, zodat ik in elk geval in de buurt ben.” Voorlopig blijft hij nog parttime werkzaam bij Defensie. Inmiddels is Van der Park als extern vertrouwenspersoon aan organisaties verbonden, zoals de gemeente Texel. Bij zijn werkzaamheden voor de Sportstichting werkt hij samen met Gatske Ykema en Cintha Stiekema. Zij zijn door de Sportstichting aangesteld als vertrouwenscontactpersoon en in die hoedanigheid vaak het eerste aanspreekpunt voor het bieden van een luisterend oor, advies of begeleiding. Van der Park benadrukt dat ook hij voor dat eerste contact beschikbaar is. “We willen graag als team opereren, waarin ik Gatske en Cintha kan ondersteunen en verder kan opleiden, maar waarin sporters of ouders mij ook rechtstreeks kunnen benaderen.”

 

Vertrouwelijk

Hij benadrukt dat alle contacten met de VP en de VCP’s vertrouwelijk zijn. “Alles dat aan ons wordt verteld, wordt vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met anderen. We luisteren en bieden ondersteuning waar dat wenselijk of nodig is.” Het vertrouwensteam kan worden ingeschakeld bij bijvoorbeeld pestgedrag, stalking, discriminatie, buitensluiten of (seksuele) intimidatie. Van der Park: “We willen bijdragen aan een veilige en respectvolle sportomgeving waarin iedereen zich welkom en veilig voelt.” Dit laatste punt is ook voor Gatske Ykema een belangrijke motivatie om zich beschikbaar te stellen als vertrouwenscontactpersoon. Ze werkte jarenlang in de jeugdhulpverlening, thuiszorg, kinderopvang en het Sociaal Team van de gemeente Texel, waarin ze gewend is makkelijk contact te leggen met kinderen en volwassenen in verschillende situaties en omstandigheden. Ook Cintha Stiekema heeft een relevante achtergrond voor haar taak als vertrouwenscontactpersoon. Ze is coördinator van Texelgezinnen, dat met ervaringsdeskundige vrijwilligers Texelse gezinnen helpt die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Stiekema was vrijwilliger bij diverse sportclubs en beschikt als pleegouder en voormalig horecaondernemer over een uitgebreid netwerk. “Niemand hoeft het alleen te doen. Ik geloof in de kracht van verbinden en de kracht van aandacht. Samen maken we het verschil.”

 

Clubs bijscholen

Eind september hebben alle Texelse sportclubs een mail gehad van Sportstichting Texel om ze te informeren over het vertrouwensteam. Pansier: “Misschien zijn er al clubs die zelf een vertrouwenspersoon hebben geregeld. Daar willen we ook graag mee samenwerken.” Zo’n vereniging is Texel’94. De voetbalclub heeft de Texelse Gaby Boumans- Beijert aangesteld als vertrouwenspersoon. Zij gaat ook samenwerken met het vertrouwensteam van de Sportstichting.

 

Nu de clubs op de hoogte zijn, is het tijd voor de volgende stap. “Ik ga nog dit jaar workshops voor clubbesturen organiseren, zodat zij weten wat er van hen wordt verwacht en welke mogelijkheden er zijn om het goed te regelen. “Alleen al vanuit preventieoogpunt is het belangrijk dat er een vertrouwenspersoon is. En via NOC*NSF kunnen clubs voor trainers en begeleiders gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen, zodat ze weten dat iemand geen zedenverleden heeft of is veroordeeld voor zaken die niet door de beugel kunnen. Ik wil de coördinatie hiervan voor de Texelse clubs graag op me nemen.”

 

Tekst: Louise van der Sluis | www.tekstbureautexel.nl